Trav1

Trav1

Travtips och systemförslag

trav1.se


Ny unik teknik i TV4:s travsändningar

Foto: Thomas Engström, Kanal 75

Foto: Thomas Engström, Kanal 75

I nya V75 Direkt i TV4:s kanaler på lördagar kommer tittaren att kunna följa travdramatiken närmare än någonsin. Nytt för i höst, med start den 15 augusti, är den nya tekniken, som gör det möjligt att se hästarnas exakta positioner. Tekniken är mer exakt än ett GPS-system, vilket gör att informationen uppdateras snabbare före, under och efter ett lopp.

– Varje häst har i sin nummerbricka ett chip som hela tiden sänder hästens exakta position. Du som tittare kommer bland annat tydligt kunna se och följa alla hästar i loppen, säger Erik Westberg, vd för produktionsbolaget Kanal 75.

I kombination med ny grafik och det senaste inom tv-teknik i den nya studion får tittaren bättre överblick och samtidigt ha full kontroll på var de olika hästarna ligger i loppet. Travsändningarna kommer på så sätt att bli tydligare och mer spännande för både specialister och nybörjare.

– Den nya tekniken är till för att göra tv-sändningarna för travet mer inbjudande och ännu mer intressant för både nybörjare och den trav-vana. Målet är att vi ska erbjuda världens bästa trav-tv-upplevelse för alla, säger Erik Westberg, vd för Kanal 75.


V75 Direkt – travets elitserie på tv
Från den nya studion – med Sveriges största skärmvägg! – kommer programledarna Jessica Almenäs och Per Skoglund turas om att underhålla och lotsa tittarna genom lördagens alla travlopp – allt i direktsändning. Landets ledande trav-experter med legendaren Stig H Johansson i spetsen finns också på plats, både i studion och på banan.

För att krydda travupplevelsen ytterligare denna premiärdag kommer ATG erbjuda alla travspelare en högre återbetalning. Detta betyder att återbetalningen på alla vinnarspel kommer att höjas från 80 procent till 85 procent den 15 augusti. Ser man till oddsen så kommer det innebära runt 6 procent högre odds på alla vinnarspel.

Se fakta om den nya tv-tekniken, tv-tiderna och starttider för spelformerna på lördagar.

Fakta:
Så här fungerar det nya sättet att följa hästarna
Det är inte alltid helt lätt att se vilka ekipage som ligger var i ett travlopp. Det är både besvärligt och trist att inte veta var hästen du hejar på befinner sig. För den vane travtittaren är det oftast inte något problem, men för många tv-tittare och besökare på travbanan är det ett bekymmer.

Det hela fungerar genom att det sitter en liten sändare på varje hästs nummerbricka. Signalerna från sändaren på varje häst plockas upp av antenner runt banan. Med den här tekniken går det att se och veta exakt var alla hästar befinner sig. Tekniken påminner om GPS-systemet, men är ännu mer precist. Informationen kan uppdateras snabbare före, under och efter loppet.

Ny grafik, kopplat till det nya systemet hjälper tittaren – oavsett om du befinner dig på banan eller framför tv:n – att hänga med bättre i loppen. Du kommer se alla hästars positioner hela tiden, hur långt det är kvar till mål och veta hur fort det går.

Så småningom kan ännu fler användningsområden läggas till. Framför allt vad gäller att visa statistik, till exempel kring hastighet och acceleration. Eller hur långt hästen har sprungit, det vill säga hur effektivt kusken har kört hästen.

Den nya tekniken är framför allt till för att göra travsändningarna mer inbjudande i och med att det blir lättare att hänga med i vad som händer i loppet. Samma bilder och information visas i V75 Direkt, på banans egen intern-tv samt på ATG Live.

V75 Direkt, tv-tider
Premiärsändningen av V75 Direkt på lördag kommer att visas i TV4 klockan 14.30-18.00, Därefter gäller följande tider och kanaler:

Klockan 14.30–18.00 (TV12) Lördagens travfest inleds med en direktsändning av dagens V4 direkt från travbanan där eftermiddagens V75 ska avgöras.

Klockan 16.20 är det start för första loppet i V75, avdelning 1.V75:ans avdelningar 1 till 5 sänds direkt i TV12. När det är dags för avdelning 6 och 7 har klockan hunnit passera 18.00 vilket betyder kanalbyte till TV4, där de sista loppen direktsänds.

Klockan 18.00-19.00 (TV4)
Klockan 18.00 går sändningen över till TV4, som börjar med att visa ett sammandrag innan det är dags att återvända till upplösningen och direktsändningen av de två sista V75-avdelningarna.

Förutom de programledarna Jessica Almenäs och Per Skoglund finns tre experter, till tittarnas tjänst. Två är med i studion, en är på plats på banan. Sofia Aronsson, Sandra Svensson, Jennifer Tillman, Micke Nybrink, Anders Malmrot och Kristian Huselius turas om att vara på plats i studion. På plats precis intill banan finns experterna Stig H Johansson, Lennart Forsgren eller Daniel Olsson. Förutom expertgruppen är även två reportrar ute på banan samt en kommentator.

Lördagens starttider - V75 klockan 16.20
Den nya starttiden för V75 på lördagar innebär nya starttider för lopp och spelformer.
Se lördagens schema i bifogad fil.Publicerad: 2015-08-12 11:11:08 av Peter


Kommentarer (1)

Vad tycker du? Här är det fritt fram att diskutera och kommentera.


Namn:

Kommentar:

Två + två =

Kommentarer på Travet.se får inte kränka andra personer. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera dina kommentarer. Tänk på att hålla en god ton. Alla IP-adresser loggas. Ibland krävs det att en moderator behöver godkänna din kommentar innan den publiceras.